Spórolj!

114 246 939

Ezidáig ennyi pet palackkal kevesebbet cipeltek haza a LAICA vízszűrő kancsó felhasználók Magyarországon.
(49 550 Mosolygóvíz tag)

Kalkulálj!

Légy tudatos!

Emlékezz!

Gyakran ismételt kérdések

Mit is csinál a szűrő betét?

A szűrőbetét a kulcs elem a szűrőrendszerben. A csapvíznek a fogyasztása biztonságos, habár a állaga és íze változó lehet, függően a terület vízszolgáltatója által biztosított minőségtől. A Laica vízszűrő használatával a nemkívánatos összetevők sikeresen csökkenthetők ez által kellemes állagú és ízű vizet eredményez.

Miért van a szűrőbetétnek 30 napos lejárati ideje?

Azért, mert a ion cserélő gyanta és az aktív szén egy idő után telítetté válik, e miatt a szűrés hatékonysága és a víz minősége romolhat (hasonlítható a  törölközőhöz, amely minél vizesebb, annál kevésbé hatékony), valamint a labor tesztek alapján a baktériumnövekedés-gátlás a 30 napos periódus alatt a leghatékonyabb.

Mikor kell a szűrő patront cserélni?

A cserélhető szűrő élettartama függ attól, hogy milyen a lokális vízművek által szolgáltatott víz minősége. Labortóriumi tesztek alapján a leghatékonyabb a szűrő, amíg el nem éri a kb. 150 liter szűrést, ill. a 30 napot. A Laica vízszűrő rendszer élettartam kijelző emlékezteti a használót, amikor a szűrő patron megérett a cserére, biztosítva ezzel a leghatékonyabb és biztonságosabb működést.

A szűrő eltávolítja a fontos ásványi anyagokat?

Nem, a szűrő csak a vízkőlerakódásért felelős, változó keménységet okozó mészkövet távolítja el. Nem távolítja el a fontos ásványi anyagokat a vízből. Ugyan csökkenti az ioncserélő gyanta a magnézium és kálcium szintjét, de nem szűri ki teljesen őket, ellentétben a fordított ozmózis elvén működő szűrőkkel.

Milyen típusú keménységgel jellemezhetjük a csapvizet, és melyik csökkentése befolyásolja a szükséges tápanyag bevitelt?

A vizet kétféle keménységgel jellemezhetjük: a változó keménységgel, ill. az állandó keménységgel. A változó keménység (mészkő) befolyásolja a víz ízét és állagát, ez okozza a vízkövesedést a vízforralókban, kávéfőzőkben, stb. Az állandó keménység tartalmazza a fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket, amelyek szükségesek az egészség tápanyagbevitel szemszögéből. A vízszűrő kizárólag a változó (rossz) keménységet csökkenti. A víz keménység összehasonlítható a koleszterinnel. Van a rossz koleszterin, amit csökkenteni kell, amennyiben meghalad egy bizonyos értéket, és van a jó koleszterin (hdl) amely harmonizál az egészséggel.

Higiéniailag hogyan van védve a szűrőfilter?

Az aktív szén a szűrőházban impregnálva van kis mennyiségű ezüsttel, ez megvédi a baktériumok növekedésétől a szűrő élettartama alatt (150L vagy 30 nap).

Miért ajánlatos a kancsóban leszűrt vizet a hűtőben tartani?

Mint ahogyan a legtöbb folyadékot és ételeket ajánlatos a hűtőben tartani. A tejet, juice-t, vagy palackozott vizet általában a hűtőben tartjuk miután felnyitottuk, a minőségének és a frissességének fenntartása érdekében.

Miért kizárólag csapvizet szabad használni a vízszűrőben?

A vízszűrő rendszer nem távolítja el valamennyi baktériumot és toxint (pl szalmonellát) amelyek akár megtalálhatók a nem iható vizekben. Kizárólag a hatóságilag kezelt csapvíz (amely folyamatosan kontrollált és tesztelt a biztonság érdekében) használható a vízszűrő kancsóhoz. A szűrő kizárólag azokat az összetevőket távolítja el, amelyre tervezve és gyártva lett. Hasonlóan a gyógyszerekhez, amelyeknél csak arra a betegségre van befolyása, amire tervezték.

Miért van a szűrő sterilizálva?

A szűrő sterilizálva van, ez által biztosítva, hogy a lecsomagolt termék teljesen baktérium mentes, ez a módszer biztosítja a maximális higiéniát. A sterilizáció megelőzés/biztonság mértéke, hasonlóan mint bármilyen baleseti biztosítás, általában nincs rá szükség, de a hiánya komoly problémákat okozhat.

Miért fontos a nehézfémek jelenlétének a csökkentése a csapvízben?

Amikor a víz áthalad a fém szállító csöveken, néhány nehézfém úgy mint ólom, réz, cink, stb. beleoldódhat a vízbe. Széleskörű vizsgálatok, publikációk tárgyalják a nehézfémek toxikus hatását. Ezért biztosabb lecsökkenteni a minimumra ezeket a nemkívánatos összetevőket.

Miért klórozzák a csapvizet?

A klór és származékai (klorin) a gyakorta használt fertőtlenítőszer amelyet a csapvízhez adagolnak a biztonság érdekében, mivel ez elpusztít bármely baktériumot vagy vírust, amely esetleg jelen lehet a vízben. Az aktív szén amelyet a szűrőben használunk, jelentősen csökkenti a klorint, amely a kellemetlen ízt, ill. állagot okozhatja.

Miért fontosak a minősítések, mint a HACCP, rengeteg mérés, sterilizáció és használati utasítás?

A vízszűrő patron ipari termék, használva élelmiszer minősítésű anyagokat, ezeknek meg kell felelniük az összes vonatkozó elvárásoknak. A minősítések fontosak annak érdekében, hogy a termékek legálisan legyenek forgalmazva, ill. megfeleljenek a Európai standardoknak és követelményeknek.

Mi az a ioncserélő gyanta?

Az ioncserélő gyanta egy élelmiszer minősítésű anyag amelyet a szűrőben használunk. A gyanta molekula és néhány ion vízben hatással van a változó keménységre amely a vízkövet okozza.

Miért tisztább és ízletesebb a BI-flux szűrővel szűrt csapvíz?

A Bi-flux a XXI. századi fejlesztésű vízszűrő. High-tech tervezésének köszönhetően, amelyet megannyi szabadalom véd, a szabályozott átfolyási sebesség által biztosítja a legkíválóbb és legjobb ízű vizet. (* a classic szűrővel történt összehasonlításban).

Csecsemőknek, kisgyerekeknek adható-e a szűrt víz?

A Magyar nyelvű használati utasítást “Fontos megjegyzések” 3. pontjában az alábbiakat olvashatod:
“Higiéniás okokból a szűrőpatron belsejében ezüst található, ezért a szűrés során bizonyos mennyiségű ezüst kerülhet a vízbe. Ez a mennyiség az emberi fogyasztásra alkalmas határokon belül van az európai 98/83/EC rendelet értelmében, ennek ellenére nem javasolt csecsemők részére fogyasztani, ill. ételt készíteni a szűrt vízből a csecsemőnek”.

Megjegyzés a 3. ponthoz:
Kizárólag a Magyarországi engedély kiadásának a feltétele, hogy a csecsemőkre vonatkozó ellenjavaslat (amely nem tiltás, csak javaslat) szerepeljen a használati utasításban.
Az bevizsgáló szerv (OKI) nem adott semmilyen magyarázatot arra nézve, hogy milyen mellékhatása lehet amennyiben csecsemők/kisgyermekek fogyasztanak a szűrt vízből, csak a „közegészségügyi szempontból” meghatározást használja, amely egy régi WHO irányelvre utal, amelyet egyébként az EU többi tagállamában már régen nem vesznek figyelem be.

A régi WHO irányelv szerint amennyiben a szűrt víz ezüst tartalma meghaladja a 10, µg/litert, ebben az esetben az nem javasolt a csecsemőknek/kisgyerekeknek történő fogyasztása. A Laica vízszűrők által készíttet szűrt víz esetében az ezüsttartalom 15-17 µg/liter volt.

A teljes EU. területén a 98/83/EC európai rendelet van érvényben miszerint 100 µg/liter ezüsttartalom alatti víz vonatkozásában nincs ellenjavaslat a csecsemők, ill. kisgyermekeknek történő fogyasztásra vonatkozóan. (pl. olasz csecsemők, kisgyermekek is fogyaszthatják).

Összefoglalva: Kizárólag a magyar nyelvű használati utasításban kell szerepeltetni ezt az ellenjavaslatot egy régi WHO direktíva(nem TILTÁS ) alapján. Ez az ellenjavaslat összehasonlítható a gyógyszerek csomagolásán található számtalan ellenjavaslattal, amely alapján szinte bárki talál magára nézve olyan jellemezőt, hogy miért ne fogyassza az adott gyógyszert.

Mi a különbség a Laica víztisztító kancsók között?

A szűrőrendszer kulcs eleme a szűrőbetét ezért a szűrt víz minősége ettől függ. A víztisztító kancsók közötti különbség: szűrőbetét típusa (classik, vagy bi-flux), méretben , formában, színben ill. a szűrő élettartam számláló típusában van.

Mi a különbség a Laica bi-fluxos szűrőbetétek között?

Univerzális szűrőbetét:
A LAICA univerzális szűrőbetét használható a napi szintű vízfogyasztáshoz, és forró italokhoz, vagy a háztartási gépekhez is, mert a vizet megfelelően lágyítja ehhez. A csapvíz természetes ásványi anyag tartalmát is jelentősen fenntartja, kb. 20%-ban szűri csak ki a kalciumot és magnéziumot.

Mineral Balance szűrőbetét:
Az univerzális szűrőhöz képest – a speciális Mineral Balance (ásványi anyag) szűrőbetét teljes mértékben fenntartja a csapvízben, a szervezet számára fontos ásványi anyagokat (kalcium, magnézium) és a pH egyensúlyt, miközben könyörtelenül leszámol az egészségre káros, nem kívánatos összetevőkkel is.
Fontos háttér információk: Tanulmányok sora bizonyítja, hogy a folyadékkal bevitt ásványi sók még gyorsabban beépülnek a szervezetbe, mint más élelmiszerrel bevittek. A csapvízben található helyes kalcium és magnézium arányt védő hatást fejt ki a szív-és érrendszeri betegségekkel szemben.

Coffee&Tea szűrőbetét:
Ez a szűrőbetét a forró italok elkészítéshez ideális lágy vizet biztosít, amely még jobban kihozza a minőségi teák és kávék aromáját. Nem mellékesen ez a lágy víz kíméli a kávéfőzőt a vízkövesedés okozta problémáktól, sőt a háztartás egyéb frontján, ahol forró vizet vagy gőzt alkalmaznak a felhasználók, úgy mint vasalók, gőztisztítók. Ezt a lágy vizet azonban nem javasoljuk a palackolt víz alternatívájaként nagyobb mennyiségben fogyasztani!

  Univerzális Mineral Balance Coffee&Tea
Hideg italok
Forró italok


Miért kínál ilyen sokféle víztisztító kancsót a LAICA?

Hogy biztosan megtaláld, amely céljaidnak, lehetőségednek, egyéniségednek a legjobban megfelel.

Fontos hogy mekkora kapacitása/mérete van egy-egy víztisztító kancsónak?

Tulajdonképpen nem kulcsfontosságú, a kancsó méretének, mivel a felső tartály amibe a csapvíz kerül (a szűrés előtt) mindegyik kancsóban kb. 1 literes, nem javasolt egymást követően több szüretet egymásra tölteni, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy a frissen szűrt víz a legízletesebb.

Miért fontos, hogy a LAICA víztisztító kancsók minden típusa beférnek a hűtőajtóba?

1.) mert a szűrt víz élelmiszer és javasolt betartani – minden megbontott élelmiszerre (akár üdítők vagy palackozott vízre )- vonatkozó higiéniai előírást és szűrt vizet is a hűtőben kell tárolni.
2.) praktikusság, így foglalja a legkevesebb helyet a konyhában.

Milyen gyakran kell elemet cserélni az elektronikus szűrőélettartam számlálóban?

Az eddigi tapasztalatok alapján 3-4 évig működik a számláló elemet nem lehet benne cserélni, kompletten a fedőt kell cserélni! Abban az esetben, ha számláló kivehető (Pl. Kiara) csak a számlálót kell cserélni költsége 3-4 év elteltével várhatóan elhanyagolható: 1000-1500Ft

Ha a Bi-flux szűrőbetét használható a Brita maxtra rendszerű kancsókba akkor ez fordítva is igaz?

Nem! Ennek az oka, az hogy a maxtra rendszernél szűrőbetét és szűrőkancsó együttes együttműködéséből jön létre a szabályozott vízszűrés(amely a még hatékonyabb szűrést garantálja), de mivel a LAICA kancsónál nem szükséges ilyen együttműködő elem” mivel BI-Flux szűrőbetét egyedülálló kialakításának köszönhetően önmagában végzi el a szűrési folyamat szabályozását.
Ezért a Maxtra szűrőbetétet használva a Laica kancsóban nem jön létre a szűrési sebesség szabályozása ez által az ízletesebb és egészségesebb víz.